Skip to main content

ARKIV :

Hver eneste dag siden 1. januar 2016 har tegner og 

grafisk formgiver Maria Persson lagt ut et portrett av 

en kvinne på instagram - @dagensdam og på bloggen www.dagensdam.se. Vi anbefaler å ta en titt !

TEGL er en todelt utstilling hvor den ene delen forteller om virksomheten ved Trana Teglverk og den betydning produksjonen av murstein, drensrør og takstein har hatt for Steinkjers historie.
I denne sammenheng vil vi også belyse murerhåndverket og den innsats arbeidsfolk gjorde for å bygge opp byen etter krigen.
Den andre delen av utstillingen har tittelen « SYNLIG TEGL I DAGENS STEINKJER» og er en fotoutstilling ved Robert Øfsti.
HilmART og prosjektet LEIRE, LANDSKAP, HUS OG KERAMISK KUNST har som målsetting gjennom flere utstillinger å belyse leire som materiale både for kunstnerisk virksomhet og som byggemateriale.

Husker du fotballhelten Arne Kotte, eller lurer på hvem Marit Furuli er ? Fotballutstillingen i Kulturkaféen i Kristofer Uppdalsgate henger frem til og med 16. oktober.

Hyggelig om du tar en tur innom !

Billettene til forestillingen "Den malende trubadur -Carl Lønseth" er utsolgt, men vi setter opp to ekstraforestillinger 6.april og 7.april kl 19:00

Forestillingen "Den malende trubadur - Carl Lønseth"  ble nedstengt etter en fremføring under Hilmarfestivalen i 2020. Siden dengang har samfunnet vært åpnet og nedstengt flere ganger, men nå satser vi på at det går bra å gjennomføre to forestillinger torsdag 24. og lørdag 26. mars !

Den malende trubadur CARL LØNSETH

- en musikalsk forestilling og en maleriutstilling

Med 

Oddbjørn Hagen- fortelling og sang

Torfinn Hofstad - fiolin og gitar

Kirsten Knedal Andersen - piano og arr.

Anne Mette Hegdahl - Ide, manus og regi

I Kulturkaféen i Hegdahl-gården inviterer vi publikum til en helaften, der vi i en musikalsk forestilling med tilhørende maleriutstilling møter Carl Lønset før han i 1934 skal åpne en utstilling i Strindmos café, - og så er vi med på festen etterpå. 

Publikum kan kjøpe seg en ostetallerken, og det serveres øl og vin.

Dessuten vises en del Lønseth-malerier i Kulturkaféens åpningstider fra 16. mars frem til 10.april

Maler og musiker Carl Lønseth (1888 – 1962) var i flere tiår en bauta innen Steinkjers kunst og kulturliv. 

Men det var ikke bare i hjembyen Carl Lønseth markerte seg. 

Han ble regnet som en av  «trøndermalerne», og hans gode venn, Jakob Weidemann forteller at Lønseth var helt avgjørende for hans egen kunstneriske utvikling.

Da restaurant «Trubaduren» åpnet i Trondheim i 1946 hadde teatermaler Ernst Biermann laget et stort veggmaleri, og midt blant skuespillere og kulturpersonligheter satt trubaduren selv – Carl Lønseth.

I dag er Carl Lønseth mest kjent for sin vise om Steinkjersannan, men i løpet av forestillingen får vi høre flere av hans flotte viser.  

Strindmos kafe ble drevet av musikerparet Oskar og Elen Anna Strindmo på torget i Steinkjer før krigen, og dette miljøet er det vi forsøker å gjenskape når vi presenterer Carl Lønseths musikk og malerier for dagens publikum.

For at folk skal bli bedre kjent med Steinkjers DRIFTIGE DAMER har vi laget følgende program:

SØNDAG 30.MAI  kl 13:00

Einar Aasen forteller om sin mor RAGNHILD HEDMANN AASEN som både    laget fiskmat og stod i familiens butikk, samtidig som hun var husmor og tok seg av sine tre sønner og stelte for de gamle i slekta. 

SØNDAG 6.JUNI kl 13:00

Christine Agdestein vil da snakke om LOVISE QVAM en av landets første kvinnelige leger.

SØNDAG 13.JUNI kl.13:00

Da vil Elin Jessen og Sigrid Skogan fortelle om sanitetskvinnene som har gått i Fredrikke Marie Qvams fotspor

 

Lurer dere på hvem disse flotte damene er ? For å finne ut mer er det lurt å legge turen til Kulturkaféen i Kristofer Uppdalsgate.
I en vindusutstilling presenteres et utvalg av driftige damer fra Steinkjer.

I litteraturen og på nett er det ofte vanskelig å få opplysninger om alle de flotte kvinnene som har stått på og bidratt til byens utviklingshistorie. Tenk bare på at utpå høsten i 1940 var det 12 damer som allerede var i full gang med sin forretningsvirksomhet i midlertidige brakker rundt omkring i den nedbombede småbyen. - Og på midten av 1950 tallet var Steinkjer "full av " damer som drev egen butikk.
Men det er ikke bare de kvinnene som har stått i første rekke vi ønsker å gjøre synlig. Hva med alle husmødrene som passet hus og hjem på 1950-tallet, eller alle de som vasket klær og skitt etter soldatene på Sannan ?

Da utstillingen åpnet søndag 7.mars fortalte Ingrid Frøseth om kvinnenes arbeid i Televerket.

 

 
Vindusutstillingen "Driftige damer i Steinkjer før i tida" er alltid tilgjengelig, og på onsdager og søndager er også kafeen åpen.

Søndagen 14.mars fortalte Grethe Dalemark om sin mormor Anna Johannessen Løe og hennes klesforretning på Steinkjer.  

Rigmor Nonstad startet som "butikkdame" i Åses garnforretning i 1956. Da hun var 15 år. Hun delte om sine opplevelser som ung arbeidstaker med gjestene i kaféen.

 
NASJONSBYGGER, FOLKEDANS-INSTRUKTØR OG BUNADSFORKJEMPER

Signe Five var fra Five gård i Stod, og vokste opp i en familie med sterkt engasjement for nasjonsbygging omkring begynnelsen av 1900-tallet. Signe gikk på Mære jordbruksskole og på Industriskolen i Oslo. Der ble hun i 1912 så inspiret av en folkedansoppvisning at hun straks meldte seg på kurs.  Hun begynte etter hvert selv å holde kurs for leikaringer i Trøndelag. Signe Five samarbeidet bl.a. nært med den kjente folkedanseksperten Klara Semb.

Signe Five la også ned et stort arbeid for å gjenskape og ta i bruk trønderbunaden og de broderte hodetørklene.

 

DU KAN FORTSATT SE TORSTEIN DALEMARKS UTSTILLING

 

Dette er en salgsutstilling og kanskje kan det være en ide å finner et fotografi til glede i hverdagen.  

Lønseth-forstillingen ble avlyst p.g.a. koronarestriksjoner. Den vil bli satt opp igjen når situasjonen har normalisert seg.

 

Den malende trubadur - CARL LØNSETH 

Maler og musiker Carl Lønseth (1888 – 1962) var i flere tiår en bauta innen Steinkjers kunst og kulturliv. Hans ateljé ble et samlingspunkt både da det før krigen lå i Lønseth-gården på torget, og etter krigen da Carl Lønseth flyttet inn i nytt hus i Furuskogvegen 2.

Som ung fikk Lønseth både musikk- og kunstundervisning i Oslo. Han dro på studietur til Paris, og han reiste også til Chicago i USA. Dessuten lærte han fiolinbygging på et verksted i Bøhmen i Tyskland

Carl Lønseth ble gift bare 19 år gammel og sammen med Margrethe fikk de syv barn.

Hans far, gullsmeden og orgelbyggeren Martin Lønseth, var en foregangsmann i Steinkjer på flere områder, - bl.a. introduserte han både telefoni og elektrisk strøm for Steinkjerbyggen. 

Carl gikk i guldsmedlære i sin fars verksted, men etter hvert valgte han å konsentrere seg om malekunst fremfor å føre familievirksomheten videre. Dette var nok ikke enkelt for hans far å akseptere, spesielt når det til tider gjorde det svært vanskelig å forsørge en stor familie.

Det var ikke bare i hjembyens kulturliv Carl Lønseth markerte seg. Han ble regnet som en av  «trøndermalerne» og hans gode venn, Jakob Weidemann forteller at Lønseth var helt avgjørende for hans egen kunstneriske utvikling.

Selv var Lønseth ikke opptatt av abstrakt maleri. Helt fra starten av var hans kunst figurativ og naturalistisk. I en aviskritikk fra en av hans utstillinger i Trondheim kunstforening blir både fargebruk og evne til å gjengi stemningsfulle interiør fremhevet. Dessuten ble et portrett av hans venn Einar Bothner innkjøpt til byens Faste Galleri. 

Lønseth deltok bl.a. på en av de første utstillingene i Kunstnernes Hus og særlig på 1930-tallet var han representert på flere utstillinger. 

Etter krigen var fjellene i Ogndal en stor inspirasjonskilde og mange av hans malerier fra Damtjønna henger i dag på vegger rundt omkring Trøndelag. 

Da restaurant «Trubaduren» åpnet i Trondheim i 1946 hadde teatermaler Ernst Biermann laget et stort veggmaleri, og midt blant skuespillere og kulturpersonligheter satt trubaduren selv – Carl Lønseth. 

I dag er visa «Steinkjersannan»fortsatt godt kjent, og både tekst og melodi er skrevet av Lønseth. 

I 1930-årene lå Strindmos Café i Rolf Hansen-gården på torget i Steinkjer. Den ble drevet av musikerparet Oskar og Ellen Anna Strindmo, og her var det både maleriutstillinger og musikalsk underholdning.

I Kulturkaféen i Hegdahl-gården inviterer vi publikum til en helaften, der vi i en musikalsk fortelling med tilhørende utstilling møter Carl Lønset før han i 1934 skal åpne en utstilling i Strindmos café,  - og så er vi med på festen etterpå. 

Da tyskerne bombet Steinkjer ble alt forandret. I 1947 holder Lønseth en ny maleriutstilling i Steinkjer, og da er vi «på besøk» i hans nye atelje i Furuskogvegen.

Utstillingen  viser mellom 20 -25 malerier, og disse bildene er valgt fordi de sier noe om kunstnerens liv og hans kunstneriske utvikling.

Utstillingen vil fungere som scenografi i forestillingen.

Dessuten kan publikum kjøpe seg en ostetallerken eller skåle til Lønseths drikkeviser med noe i glasset. 

 MEDVIRKENDE:

Oddbjørn Hagen- fortelling og sang

Torfinn Hofstad – fiolin og gitar

Kirsten Knedal Andersen – piano og arr.

Anne Mette Hegdahl – Ide og manus

 

På grunn av coronarestriksjoner fikk vi bare spilt en forestilling. Nå håper vi snart situasjonen retter seg så vi kan ta opp igjen dette prosjektet.

Vi kommer tilbake til tidspunkt. Kanskje i løpet av "Martnan" ?

 

Motta nyhetsbrev

Besøksadresse

Kristofer Uppdalsgate 3, STEINKJER

TELEFON

Mobil: 0047 93008855

E-POST

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

ÅPNINGSTIDER

Onsdag og søndag: 11.00 - 15.00